Haastattelussa: Taiteellinen Johtaja Sami Pirttilahti!

Sata-Häme Soi FI

Haastattelussa: Taiteellinen Johtaja Sami Pirttilahti!

Saattiin kiinni Sata-Häme Soin taiteellinen johtaja Sami Pirttilahti ja kysyttiin häneltä tämän vuoden festivaaliin liittyen sekä hänen omasta suhteestaan harmonikkaan!

1. Voitko esitellä itsesi?

Moi! Olen Sami Pirttilahti ja toimin Sata-Häme Soin taiteellisena johtajana. Vastaan siis Puiston, Oman Tuvan ja Valkea Ruusu -areenan ohjelmasta. Opetan Hyvinkään kansalaisopistossa haitarinsoittoa ja muitakin musakursseja. Konserteissa ja keikoilla sylissäni on useimmiten bandoneon ja musiikkina soi tango.

2. Mitä voidaan odottaa tämän vuoden festivaalilta?

Ohjelmaa on paljon ja monipuolisesti pääasiassa neljällä tapahtumapaikalla.
Puisto on festivaalin startista loppuun asti maksuton, ja siitä olen todella fiiliksissä! Siellä vaihtuu esiintyjät non-stoppina suunnilleen tunnin välein. Tahti ja tunnelma on takuulla tiivis. Luvassa on paljon etenkin perinteistä harmonikkamusiikkia. Ja kaikki tämä 0 euroa!

Omalla Tuvalla on torstaina pelimannisoiton SM-kisat, ja perjantain ja lauantaina yhteensä 7 konserttia. OT on loistava paikka tällaisille intiimeille ja yleisön iholle tuleville konserteille.

Areenalla Hopeisen ja Kultaisen Harmonikan kisat tottakai. Lisäksi mahtava Kultaisen Harmonikan 40v-juhlakonsertti torstaina, jossa taituroi 8 mestaria vuosien varrelta, ei paha! Ja lauantaina siellä puolestaan rytisee tango ison orkesterin voimin.

Laivarannan valtaa perjantaista lauantaihin Tulipelit. Uskoisin, että aika monelle löytyy näistä vaihtoehdoista mieluista ohjelmaa seurattavaksi ja kuunneltavaksi.

3. Miten syntyi päätös tehdä puistosta maksuton kaikille?

Tässä isoin tekijä oli Ikaalisten Säästöpankki-säätiön rahallinen tuki – mahtava juttu ja kiitokset heille! Mielestäni puisto on koko tämän festarin sielu ja ydin. Kun siellä on paljon ihmisiä ja yleisö viihtyy, niin festivaali voi hyvin ja hengittää. Voit lähteä käymään välillä syömässä, kuuntelemaan toista konserttia, tutustumaan muihin festivaalin pisteisiin, ja palata helposti koska tahansa taas nauttimaan puiston tunnelmasta ja vaikka tanssimaan hyvän harmonikkamusiikin tahtiin. Ei jonotusta, ei maksuja.

4. Millä perusteella valitsit tämän vuoden kokoonpanot?

Joka vuosi Suomessa on eri yhtyeitä, kokoonpanoja ja esiintyjiä eri tavalla ajankohtaisina. Vuoden kansanmusiikkilevy-palkinnon voittaja 2022 Susanna Leppänen esimerkiksi. Tänä keväänä tuoreen albumin julkaissut Tjango! samoin. Haluan nostaa tällaisia tuoreita ilmiöitä esiin SHS:n ohjelmassa. Itselleni tärkeä genre on myös perinteinen harmonikkamusiikki. Olen soittanut sitä ihan pienestä kakarasta asti, myös klassisen musan ammattiopintojen rinnalla ja niiden jälkeen koko aikuisiän. Sen näkyminen, kuuluminen ja säilyminen on mulle eräänlainen sydämen asia. Täytyy myös sanoa, että lopulta tällaiseen yksittäiseen festivaaliin on sekä ajallisesti että taloudellisesti mahdollista mahduttaa vain valitettavan pieni osa kaikesta siitä tarjonnasta, joka ohjelmassa paikkansa ansaitsisi.

5. Jos kuvailisit tämän vuoden festivaalitarjontaa ensin yhdellä sanalla ja sitten yhdellä lauseella, niin ne olisivat?

Heh, nyt pistitkin hankalan… ”Elämys”. Ja lauseena: ”Harmonikka kuuluu Suomen kesään.”

6. Mikä on hyvä tapa kokea festivaali? Onko se festivaalipassin haku?

No festivaalipassi on aika hyvä tapa, kyllä! Silloin on vapaa jatkuvista valinnoista, ja voi mennä puhtaasti fiiliksen mukaan. Ohjelmalehtinen kannattaa itselleen jostain haalia, viimeistään festarin infopisteeltä Omalla Tuvalla. Sieltä tapahtumien ja esiintyjien bongailu on takuulla hauskaa. Kuuntele päivät – tanssi illat! Siinä voisi kans olla yksi mainio ohjenuora.

7. Mitä merkitys on harmonikalla sun elämässäsi?

Valtava. Ja korvaamaton. En mä osaa edes enää kuvitella jotain vaihtoehtoista polkua itselleni ilman haitaria ja bandoneonia. Välillä pikemminkin huomaan, että isompi haaste on järjestää aikaa itselleni perheen kanssa ilman jatkuvia soittohommia. Haitari ja bandoneon ovat mulle yhtä kuin ammatti, työ, elanto, arki, harrastus, suurin intohimo ja elämäntapa. Suuria sanoja, mutta totta.

8. Mitä voidaan odottaa SHS:sta tulevaisuudessa?

Toivon, että festarin tulevaisuus on vakaa ja pitkäjänteinen. Toiminnan mahdollistaa asiakkaat eli festivaalivieraat – harmonikkamusiikin ystävät ja fanit. Heille tätä tehdään, ja ilman heitä voi firmasta sammuttaa valot niin sanotusti. Kyllä mua rehellisesti sanoen jännittää aika paljon se, miten ihmiset lähtevät liikkeelle, ja saammeko Ikaalisiin runsaasti kävijöitä. Se sanelee tulevien vuosien Sata-Häme Soin toiminnan aika vahvasti. Itselläni on halua kuunnella meidän kävijöitämme. Missä onnistuttiin ja missä olisi parannettavaa? Ei jäädä paikoilleen puuskuttamaan, vaan tehdään töitä sen eteen, että meillä on tämä haitarimusiikin varaan rakennettu festivaali vielä toisetkin 50 vuotta.

9. Haluatko lähettää viestiä SHS:n yleisölle tänä vuonna?

Nähdään Ikaalisissa! Paras tapahtuma ja tunnelma luodaan porukalla yhdessä. Maksuton puisto ja todella maltilliset konserttilippujen hinnat mahdollistaa toivottavasti festarimatkan isommallakin perheellä. Pienen budjetin ja ison fiiliksen elämys löytyy Sata-Häme Soilta. Ei muuta kuin haitari peräkonttiin ja tervetuloa!