Sata-Häme Soi Uutiset

Sata-Häme Soi 2023 ohjelma on julkaistu. Kesäinen Ikaalinen on jälleen täynnä musiikkia, kilpailuja ja tunnelmaa. Tule mukaan viettämään suvea Sata-Häme Soi -festivaaleille.

Ohjelman löydät tästä »

Launtaipäivän Viinitupa-illalla, 24.9, nähdään Vesa Formusen Yhtye, solistina Veijo Haavisto—ja Oman Tuvan tanssilava odottaa sinua!  Kello 19.00 alkaa bändi soittamaan ja sitä ennen saa ruokaa Sunnan keittiöstä. Menussa suppilovahverokeitto & paahdettua pärkönlimppua (8€), halloumjuustosalaatti (12€), sienirisotto (12€), ja broileripasta (15€).

Viini- ja juomavalikoima on myös laaja! Punaviineissä Bodegas Leganza Monterio ja M Chapoutier Marius Rouge. Valoviinit Bodegas Legansa Monterio Blanco, d’Arenberg Stump Jump Riesling, sekä Lamberti Ca’preella Pinot Grigio. Kuohviinit löytyy myös! Abaluna Cuve’e Vini Spumante Extra dry pullona, sekä Cantine Maschio Prosecco Trevisio ja Extra Dry Piccol. Rosena M. Chapoutier Marius Rose.

Videoita eilisen tansseista tässä: https://bit.ly/3DRhUQi & https://bit.ly/3DQuEq1.

Tervetuloa viihtymään Ikaalisten Omalla Tuvalla, osoitteessa Teinintie 4-6 (kartta täällä: https://bit.ly/3BHnAtf)

Sata-Häme Soin:n 50V juhlavuosi jatkuu Viinituvalla! Teemalliset illat syys- ja lokakuussa on täynnä tapahtumia, Omalla Tuvalla osoitteessa Teinintie 4-6. Luvassa runoja, standuppia, ja haitarimusiikkia. Ensimmäiset Viinituvat pidettiin 21.7-23.7 heinäkuuta 2022, eli Puistofilosofia-viikon torstaina, perjantaina, sekä lauantaina. Tarjolla oli viiniä, syötävää, sekä illalla haitarimusaa. Elämyksiä kaikkile aisteille! Soittajina nähtiin muun muaassa Kimmo Mattila ja Aino Ojakoski-Mattila.

Uusissa Viinitupailloissa nähdään vielä Simola, Mujunen, ja Grönröös. Ravintola on avoinna 16-23.00.

Voit katsoa ja ladata PDF-ohjelma tästä:
Yksittäiset tapahtumamainokset löytyy tästä: https://satahamesoi.fi/wp-content/uploads/standup.pdf

Kultaisen Harmonikan 2022 kilpailun on voittanut 16-vuotias Ville Vehkalahti Laviasta. Korkeatasoinen kilpailu käytiin Ikaalisten Sata-Häme -juhlilla juuri päättyneessä suorassa TV-lähetyksessä. Toiseksi sijoittui 15-vuotias Johannes Koivisto Kokkolasta ja kolmas oli 17-vuotias Marko Haapapuro Kolarista. Lasten Hopeisen Harmonikan voitti 10-vuotias Samuel Heikola Porista.

Ville Vehkalahti soitti ensimmäisellä kierroksella Mustat silmät (trad.) ja toisella kierroksella Minka-variaatiot. Tuomaristo luonnehti Ville Vehkalahden soittoa erittäin musikaaliseksi ja teknisesti taidokkaaksi. Työskentely orkesterin kanssa sujui loistavasti. Tuomaristo ihastui myös Ville Vehkalahden upeaan luontaiseen lavakarismaan.

Ville on 16-vuotias maatilan poika Laviasta. Hän on soittanut harmonikkaa 5-vuotiaasta asti. Musiikin perustutkinnot sekä syventävät opinnot hän on suorittanut Porin Palmgren-konservatoriossa, josta valmistui tänä keväänä. Opettajana toimi Tibor Iván. Ville soitti konservatoriossa toisena soittimenaan pianoa. Harmonikkaa hän soittaa lisäksi Vesa Formusen yksityistunneilla.
Koulusta, soittotunneista ja esiintymisistä jäävä aika Villellä kuluu traktorin penkillä tilan töissä. Syksyllä hän aloittaa opiskelun Tampereen Yhteiskoulun Lukiossa, joka on erikoistunut ilmaisutaitoon. Musiikin opiskelua hän jatkaa Tampereen konservatoriossa.

Samuel Heikola soitti kilpailukappaleenaan Thibaut Trosset’n sovituksen kappaleesta Pirates of the Caribbean. Tuomaristo totesi, että Samuel Heikola loi soitollaan mahtavan elokuvamaisen tunnelman. Lisäksi melodiabasson käyttö standardibasson rinnalla toi hyvää vaihtelua esitykseen.

Pian 11 vuotta täyttävä Samuel Heikola soittaa harmonikkaa Porissa Palmgren-opistossa Pasi Raukolan johdolla. Musikaalisessa perheessä soitetaan paljon ja soittimiakin löytyy erilaisista harmonikoista mm. kontrabassoon, pianoon ja lyömäsoittimiin. Samuel soittaa yhdessä sisarustensa Annabelin ja Rafaelin kanssa Minimuusikot-kokoonpanolla ja kolmikko keikkaileekin ahkerasti. Heikolan perheeseen Hopeisen Harmonikan voitto oli jo toinen, sillä viime vuonna Samuelin sisko Annabel voitti kilpailun.

Kultaisen Harmonikan potpurissa kuultiin perinteisiä kesäisiä sävelmiä ja väliohjelmassa esiintyi digiharmonikkataituri Netta Skog, joka soitti Tuomas Holopaisen ja Nightwishin kappaleen I want my tears back.

Voittajat saivat rahapalkintojen lisäksi tamperelaisen lasitaiteilijan Tarja Kansanahon suunnittelemat ja valmistamat palkinnot. Inspiraation lasiteoksiin Kansanaho sai Lasse Pihlajamaan, Noiduttu Hanuri -kappaleesta. Kaikissa palkinnoissa toistuu harmonikan palkeiden villi tanssi, sekä raikkaat pirskahtelevat sävelet, jotka levittäytyvät ympärilleen.

Kultaisen ja Hopeisen Harmonikan tuomaristossa olivat:

Siina Hirvonen, muusikko ja musiikkikasvattaja, musiikin maisteri, lastenmusiikin huippuammattilainen, ”Siina ja Taikaradio”-yhtyeen energinen keulahahmo

Henna-Maija Vannemaa, musiikin maisteri, harmonikansoiton opettaja ja lastenmusiikin tuottaja

Sami Pirttilahti, Sata-Häme Soi -festivaalin uudeksi taiteelliseksi johtajaksi juuri valittu tangon ja bandoneonin taitaja, Pirttilahti Tango Experience -orkesterin johtaja ja vuoden harmonikkataiteilija 2020.

Reijo Ahonen, Hämeenlinnan Sibelius-opiston harmonikansoiton opettaja, musiikin maisteri ja menestyksekäs nuorten harmonikkaorkestereiden ohjaaja

Sirpa Kainulainen, harmonikansoiton opettaja, joka toimii useissa Pohjois-Karjalan musiikkioppilaitoksissa. Harmonikan monet kasvot -tapahtuman vetäjä jo yli 20 vuotta.

Bandoneontaiteilija Sami Pirttilahti on valittu Sata-Häme Soi -festivaalin taiteelliseksi johtajaksi. Pirttilahti aloittaa työnsä elokuun alussa. Hän on opiskellut Turun Taideakatemiassa ja saanut klassisen musiikkikoulutuksen. Hänet tunnetaan erityisesti tangon erikoistaitajana ja hänellä on laaja musiikillinen verkosto. Pirttilahti on esiintynyt kansainvälisillä festivaaleilla useiden tangomaailman huippujen kanssa ja mm. voittanut kansainvälisen bandoneonkilpailun. Hän on Vuoden harmonikkataiteilija 2020.

– Sata-Häme Soilla on festivaalina poikkeuksellisen pitkät ja merkittävät perinteet. Edeltäjäni ovat tehneet vuosikymmenten aikana laadukasta työtä. Tulevina vuosina  festivaalin ohjelmistossa luonnollisesti näkyy ja kuuluu omat mieltymykseni ja oman verkostoni tuomat mahdollisuudet, toteaa Sami Pirttilahti.

– Laadukkaalla ja monipuolisella tangolla on suuri sija sydämessäni.

Tärkeimmiksi omiksi projekteikseen Pirttilahti mainitsee Tango del norte -yhtyeen ja Pirttilahti Tango Experience -orkesterin.

– Myös harmonikkakerhojen ja -orkestereiden toiminta on minulle tärkeää. Olen kymmenen viime vuotta johtanut kahta harmonikkaorkesteria ja sitä ennen soittanut sellaisessa orkesterissa 20 vuotta. Harmonikkakerhon toiminnassa mukana olemisella on siis ollut merkittävä rooli koko soittajapolkuni ajan.

– Johdollani tullaan Sata-Häme Soi -festivaalilla kuulemaan tulevina vuosina iloista kotimaista harmonikkamusiikkia lisättynä säväyttävillä kansainvälisillä huippumausteilla, Sami Pirttilahti luonnehtii.

Kuva Markus Korpi-Hallila.

Sata-Häme Soi varaslähdöllä juhlavuoteen

Sata-Häme Soi ottaa varaslähdön 50-vuotisjuhlavuoteensa jo keskiviikkona 29.6. Paikallisesta pelimanniperinteestä aikanaan versonut kansainvälinen festivaali kunnioittaa perinteitään keskiviikkona kahdessa konsertissa. Ikaalisten Omalla Tuvalla lavalle nousevat maineikkaan ikaalilaisen Huhtasalon pelimannisuvun soittajat. Röyhiön kylätalolla iltaa vietetään Ikaalisten Harmonikkamiesten, Ikaalisten Viulupelimannien ja Viihdekuoro Sata-Hämeen tahdissa.

Torstaina 30.6. ratkotaan Harmonikansoiton Suomen Pelimannimestaruudet jo 51. kerran. Pelimannimestaruuskisat ovat Suomen vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty harmonikkakilpailu. Eri ikäisten soittajien sarjoissa kuullaan yhteensä yli 60 musiikkiesitystä. Puistolavalla soi torstain avajaisista alkaen aamusta iltaan ja ohjelmaa on sekä lapsille että aikuisille.

Tangon ystäviä hellitään toden teolla torstaina Valkea Ruusu -konsertissa, jossa esiintyy kansainvälisesti ainutlaatuinen ammattimuusikoista koostuva tango-orkesteri Pirttilahti Tango Experience Sami Pirttilahden johdolla. Laulutarinoita ja tarinalauluja -konsertissa Eija Hinkkalan tekstejä laulavat mm. Markus Salo ja Tiina Pitkänen. Yllätysvieraana konsertissa on Arja Koriseva. Torstain myöhäisillassa kuullaan tunnelmallinen klassinen konsertti Ikaalisten kirkossa. Soolokonsertin soittaa Janne Valkeajoki (s. 1992), jonka pitkälle edennyt muusikonura etenee kansainvälisesti tihenevin askelin. Suomen Harmonikkaliitto nimesi Valkeajoen vuonna 2021 Vuoden Harmonikkataiteilijaksi.

Lämpimästi tervetuloa Ikaalisiin Sata-Häme Soi -juhlille!

Kultaisen ja Hopeisen Harmonikan finalistit valittiin

Kultaisen ja Hopeisen Harmonikan 2022 finalistit valittiin Harmonikkaristeilyllä äitienpäivänä 8.5. Finaali nähdään suorana TV-lähetyksenä Ikaalisista perjantaina 1. heinäkuuta.

Lapsille tarkoitetun Hopeisen Harmonikan finaaliin pääsivät Saima Kairimo (Asikkala), Samuel Heikola (Pori), Sofia Sankari (Vihti), Kevin Niittyviita (Hollola), Joel Koivisto (Kokkola), Maija Liedes (Kokkola) ja Venla Tiimonen (Punkaharju). Hopeisen Harmonikan ikäraja on 11 vuotta.

Kultaisen Harmonikan finaaliin valittiin 17-vuotias Marko Haapapuro Kolarista, 21-vuotias Ronja Pehkonen Jyväskylästä, 17-vuotias Saana Kastelli Pyhäjoelta, 15-vuotias Johannes Koivisto Kokkolasta, 15-vuotias Ville Vehkalahti Laviasta ja 18-vuotias Heidi Rintamäki Porista.

Kultainen ja Hopeinen Harmonikka järjestetään Sata-Häme Soi -festivaalin ja Suomen Harmonikkaliitto ry:n yhteistyönä. Tämä vuosi 2022 on juhlavuosi molemmille, sillä Sata-Häme Soi täyttää 50 vuotta ja Suomen Harmonikkaliitto ry 70 vuotta.

Sata-Häme Soin juhlavuoden ohjelma julkistettiin

50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Sata-Häme Soi kunnioittaa ohjelmassa juuriaan. Festivaalilla kuullaan paljon perinteikästä pelimannimusiikkia paikallisten pelimannien ja ympäri Suomea tulevien harrastajaryhmien soittamana. Toki ohjelmasta löytyy jälleen myös kansainvälistä väriä ja harmonikalla soitettua uudempaa musiikkia sekä viihdemusiikin helmiä.

Yksi juhlavuoden festivaalin huipentumista on 2. heinäkuuta Alfa tv:n taltioima juhlakonsertti. Konsertissa esiintyy lukuisia solisteja maineikkaan Dallapé-orkesterin säestämänä. Konsertti juhlistaa paitsi 50 vuotta täyttävää Sata-Häme Soita myös 70-vuotisjuhlavuottaan viettävää Suomen Harmonikkaliittoa.

Viihdemusiikin helmiin kuuluu tv:n taltioima Valkea Ruusu -konsertti, joka on tänä vuonna omistettu argentiinalaiselle tangolle. Esiintyjänä on kansainvälisestikin tunnettu Pirttilahti Tango Experience -tango-orkesteri.

Jorma Uotinen tuo Omalle Tuvalle tangoja, joita hän tulkitsee Trio Avecin kanssa. Siinä soittavat Petri Ikkelä, Helena Plathan ja Jari Hakkarainen.

Kansainvälistä harmonikkatunnelmaa festivaaleilla tuo useita kansainvälisiä harmonikkakilpailuja voittanut moldovalainen Radu Ratoi. Itävaltalais-kolumbialainen duo Das Kollektiv vie maailmanmuusikin pyörteisiin.

Festivaalin sävelmät yltävät nyt myös Kyrösjärven laineille. Luvassa on kolme artistiristeilyä m/s Ikaalinen -laivalla. Laivalla yleisölle jammailevat Jarkko Helin & Cajun Comets, digiharmonikan maailmanmestari Netta Skog ja tangokuningatar Pirita Niemenmaa.

Tanssin ystäviä hemmotellaan puistossa ja Ikaalisten Laivarantaan nousevassa ohjelmateltassa. Tanssimusiikkia niissä tarjoilevat Tanssiorkesteri PNP, Jarkko Helin & Grawfish Kings, Jämijärven Pelimannit, Tanssiyhtye Vesa Formunen, Pirita Niemenmaa yhtyeineen ja kansanmusiikiyhtye Nope.

Juhlien historiaan palataan myös erityisesti nuorisolle suunnatuilla Tulipeleillä. 1. heinäkuuta festivaalipuistossa esiintyvät Patsas, Netta Skog, Jobo sekä Pasi ja Anssi. 2. heinäkuuta laivarannan bileissä esiintyvät Hamilton Jones, Telsonig, Werstailijat ja Oktoberfest-orkesteri Oivaset.

Lapsille on puistossa 2. heinäkuuta oma konsertti, jossa esiintyy Siina ja Taikaradio.

Sata-Häme Soi 50 vuotta

Harmonikka on kuulunut ikaalilaiseen musiikkimaisemaan jo 1800-luvun lopulta lähtien. Musiikki ja soittaminen on ollut tärkeä osa sekä juhlaa että arkea. Pelimannit ovat olleet juhlatilaisuuksien tärkeitä ja arvostettuja vieraita. Entisaikoina varsinkin häät olivat monipäiväinen juhla, jossa tarvittiin musiikkia juhlan eri vaiheisiin.

1960-luvun lopulla Ikaalisissa tapahtui suuri kansanmusiikin renessanssi, kun suuri joukko taitavia pelimanneja kokoontui soittamaan yhdessä. Ikaalisten kansalaisopistoon syntyi rehtori Heikki Eräsen aloitteesta useita pelimanniryhmiä. Ikaalisten Harmonikkamiehet perustettiin vuonna 1968 ja Ikaalisten Viulupelimannit vuonna 1969. Ryhmät saivat nopeasti suuren suosion koko Suomessa ja ikaalilaisesta pelimannimusiikista tuli maankuulu ilmiö.

Vuonna 1972 alkanut Sata-Häme Soi täyttää 50 vuotta. Se on yksi Suomen tunnetuimpia ja pitkäikäisimpiä kesätapahtumia. Ikaalinen tuli kaikkien tietoisuuteen varsinkin TV:ssä suositun Kultainen Harmonikka -kilpailun kautta. Vahvat paikalliset juuret ovat antaneet hyvän pohjan laajentua kansainvälisellekin tasolle ja tuoda maailmanluokan huippumuusikoita suomalaisen yleisön eteen.

Suomen Harmonikkaliitto ry on ollut Sata-Häme soin työparina alusta asti. Valtakunnallinen liitto muutti kotipaikkansa Ikaalisiin 1990-luvulla ja täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Onkin luontevaa viettää juhlavuotta yhdessä yhteisellä juhlakonsertilla lauantaina 2.7. upouudessa Ikaalinen-salissa Valkean Ruusun Areenalla.

Seuraa mainosvideoita somessa

Sata-Häme Soi -juhlien järjestelyjen edistymistä ja paikallisia yhteistyökuvioita pääset seuraamaan somevideoissa, jotka toteuttaa näyttelijänä ja ohjaajana tunnettu videoiden tekijä Antti Väre oman Värevision-yrityksensä kautta.

Toukokuussa 2021 perustettu Värevision tuottaa mainoksia, musiikki- ja yritysvideoita sekä lyhytelokuvia.
Kevään ja kesän aikana Sata-Häme Soin ja Värevisionin yhteistyönä syntyy kaikkiaan neljä mainosvideota.