Sata-Häme Soi 50 vuotta

Sata-Häme Soi FI

Sata-Häme Soi 50 vuotta

Harmonikka on kuulunut ikaalilaiseen musiikkimaisemaan jo 1800-luvun lopulta lähtien. Musiikki ja soittaminen on ollut tärkeä osa sekä juhlaa että arkea. Pelimannit ovat olleet juhlatilaisuuksien tärkeitä ja arvostettuja vieraita. Entisaikoina varsinkin häät olivat monipäiväinen juhla, jossa tarvittiin musiikkia juhlan eri vaiheisiin.

1960-luvun lopulla Ikaalisissa tapahtui suuri kansanmusiikin renessanssi, kun suuri joukko taitavia pelimanneja kokoontui soittamaan yhdessä. Ikaalisten kansalaisopistoon syntyi rehtori Heikki Eräsen aloitteesta useita pelimanniryhmiä. Ikaalisten Harmonikkamiehet perustettiin vuonna 1968 ja Ikaalisten Viulupelimannit vuonna 1969. Ryhmät saivat nopeasti suuren suosion koko Suomessa ja ikaalilaisesta pelimannimusiikista tuli maankuulu ilmiö.

Vuonna 1972 alkanut Sata-Häme Soi täyttää 50 vuotta. Se on yksi Suomen tunnetuimpia ja pitkäikäisimpiä kesätapahtumia. Ikaalinen tuli kaikkien tietoisuuteen varsinkin TV:ssä suositun Kultainen Harmonikka -kilpailun kautta. Vahvat paikalliset juuret ovat antaneet hyvän pohjan laajentua kansainvälisellekin tasolle ja tuoda maailmanluokan huippumuusikoita suomalaisen yleisön eteen.

Suomen Harmonikkaliitto ry on ollut Sata-Häme soin työparina alusta asti. Valtakunnallinen liitto muutti kotipaikkansa Ikaalisiin 1990-luvulla ja täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Onkin luontevaa viettää juhlavuotta yhdessä yhteisellä juhlakonsertilla lauantaina 2.7. upouudessa Ikaalinen-salissa Valkean Ruusun Areenalla.