Esiintyjät

Samuli Edelmann ja Orkestra Suora Lähetys

Samuli Edelmann kuuluu kiistatta Suomen rakastetuimpiin tulkitsijoihin ja näyttelijöihin. Mittava yli 20 vuotta jatkunut ura sisältää vakuuttavia menestysalbumeita ja -hittejä, sekä hienoja roolisuorituksia niin tv:ssä kuin elokuvissakin. Takana on 14 menestysalbumia, sekä yksi duettoalbumi yhdessä Jipun kanssa. Isoimpiin hitteihin tähän asti lukeutuvat mm. Peggy, Pienestä kii, Ihana Valo (Sinä olet aurinko), Tuhat yötä (duetto Sanin kanssa), Enkelten tuli, Ei mitään hätää ja Mahdollisuus.

Uutta musiikkia Samuli Edelmann on tehnyt Orkestra Suora Lähetyksen kanssa; jo julkaistuja kappaleita ovat Reunalla ja Avoin salaisuus. Orkestra Suora Lähetys tuo mukanaan lavalle räiskyvää rytmiikkaa ja kaihoisaa tunteenpaloa modernin mustalaismusiikin hengessä. Yhdeksänhenkisen rytmimusiikin voimaryhmän lauluharmoniat ja virtuoosimainen soitto eivät taatusti jätä ketään kylmäksi.

Lisää Samulista löydät täältä.

Lisää Orkestra Suorasta Lähetyksestä löydät täältä.

Paleface ja Laitakaupungin orkesteri

Kantaa ottava Paleface (Karri Miettinen) on yksi maamme arvostetuimmista ja kansainvälisimmistä rap-artisteista. Esikoisalbumi ”The Pale Ontologist” (2001) oli kotimaisen hip-hopin kentällä kulmakivi, joka sai huomiota myös ulkomailla. Vuonna 2003 julkaistu kakkosalbumi ”Quarter Past” jatkoi samaa linjaa edeltäjänsä kanssa ja viimeistään silloin oli selvää, että Paleface oli raivannut paikkansa Suomen musiikkigenren eturiviin ja kiistattomasti kotimaisen hip-hopin kovimmaksi nimeksi.

Laitakaupungin orkesteri on Seinäjoella toimiva rytmimusiikin ammattilaisorkesteri. Vuodesta 2011 toiminut yhtye operoi monipuolisesti eri rytmimusiikin tyylien parissa niin erilaisten konserttiproduktioiden, tanssin kuin teatterinkin kentällä.

LKO on tehnyt menestyksekästä yhteistyötä eri artistien, kuten Palefacen, Otto Grundströmin, Susanna Erkinheimon ja Osku Ketolan sekä Seinäjoen kaupunginorkesterin kanssa.

Lisää Palefacesta löydät täältä.

Lisää Laitakaupungin orkesterista löydät täältä.

João Barradas

Kuvaaja: Arlindo Pereira

Nuoresta iästään huolimatta portugalilainen João Barradas on yksi Euroopan ansioituneimmista ja arvostetuimmista harmonikansoittajista. Monipuolinen muusikko taitaa niin klassisen kuin jazzimprovisaationkin. Hän on voittanut lukuisia palkintoja, kuten the World Accordion Trophyn ja la Coupe Mondiale de l’Accordéonin.

Kriitikoiden ja kanssamuusikoiden ylistämä Barradas on kunnostautunut etenkin jazzin saralla. Hän on levyttänyt new yorkilaisella levy-yhtiöllä Circle Musicilla ja tehnyt yhteistyötä kuuluisien jazzmuusikoiden kanssa, kuten Greg Osby, Gil Goldstein, Fabrizio Cassol, Mark Colenburg, Jacob Sacks, Sérgio Carolino ja Pedro Carneiro.

Lisää Joãosta löydät täältä.

Irina

Kuvaaja: Lars Johnson

Irina on energisellä, monipuolisella ja hienolla tuotannollaan noussut yhdeksi kotimaisen poprockin kiintotähdeksi, jonka lähes kaikki julkaistut albumit ovat myyneet platinaa. Yli 700 keikkaa ovat tehneet Irinasta myös yhden ahkerimmin keikkailevista artisteista Suomessa.

Vain elämää -sarjan kuudennella kaudella nähty artisti nousi laajemman yleisön suosioon vuonna 2002 hänen laulettuaan Toni Wirtasen Juulian totuudet -sarjaan säveltämän samannimisen tunnuskappaleen. Yhteistyö jatkui 2004 julkaistulla Vahva-albumilla, joka myi platinaa, toi Irinalle Vuoden debyyttialbumi – ja Vuoden tulokas -Emma-patsaat.

Lisää Irinasta löydät täältä.

Markku Lepistö

Kuvaaja: Tania Arcieri

Kuortanelaissyntyinen, nykyisin Pirkanmaalla Akaassa asuva Markku Lepistö on pitkän linjan pelimanni ja yksi suomalaisen ja eurooppalaisen kansanmusiikkihaitarismin parhaista taitajista. Hänen soittoaan voi kuulla monilla kansanmusiikin ja kevyen musiikin levyillä. Sooloprojektiensa lisäksi hänen aktiivisimmat yhtyeet tällä hetkellä ovat kiitelty eurooppalainen harmonikkakvintetti Samurai ja harmonikka-bassoduo Lepistö & Lehti. Lepistö on julkaissut tänä keväänä viidennen sooloalbuminsa nimeltään ”Solos” ja mm. näitä kappaleita tullaan kuulemaan Sata-Häme Soi -festivaalien kontikonserteissa.

Markku Lepistö (s.1963) on valmistunut Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta musiikin tohtoriksi vuonna 2016. Taiteellisessa työssään hän tutki vähärivisten harmonikkojen mahdollisuuksia sekä 1800-luvun historiallisen musiikin että omien sävellyksien esittämiseen. Lisäksi kirjallisessa työssään hän tutki harmonikan varhaishistoriaa 1800-luvun Suomessa.

Lisää Markusta löydät täältä.

Kyösti Mäkimattila ja Varjokuva

Tangokuninkaalliseksi kruunattu Kyösti Mäkimattila lauloi itsensä koko kansan sydämiin vuonna 2013 Seinäjoen Tangomarkkinoilla. Iskelmätaivaan tähtikartalle syttynyt Mäkimattila on myös tunnettu Varjokuva-yhtyeen rumpalina, joka toimii nykyään Tangokuninkaallisen taustayhtyeenä. Karismaattinen laulaja-lauluntekijä on kirjoittanut kappaleita itselleen ja lisäksi myös lukuisille kotimaisille artisteille. Tangokuningatar Heidi Pakarisen kanssa levytetty kappale ”Tango kuuluu kaikille” sävellettiin vuonna 2014 Tangomarkkinoiden 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ja se kuultiin myös juhlavuotensa Tangolaulukilpailussa.

Upeaääninen tangokuningas on julkaissut neljä studioalbumia, joista viimeisin, Riku Niemi Orchestran kanssa tehty Olet maailmassani ainut, julkaistiin keväällä 2018. Tunnelmallisten tangojen ja lempeiden iskelmäballadien maailmaan kuulijansa lumoava Mäkimattila on saanut kunnian toimia solistivieraana Suomi 100 vuotta -konserttikiertueella, yhdessä Korsuorkesterin, Pasi Kauniston, sekä Erkki ”Eki” Jantusen kanssa. Tämä kunninanosoitus kertoo siitä, että Tangokuninkaamme on tullut jäädäkseen sinivalkoisen Suomen musiikkitaivaalle.

Lisää Kyöstistä löydät täältä.

Lisää Varjokuvasta löydät täältä.

Johanna Iivanainen

Johannan Iivanaisen raikkaan luonnollinen esiintyminen ja sävykäs tulkinta ovat saavuttaneet suuren suosion ja varsinkin hänen monipuolisuutensa on suorastaan hätkähdyttävä kattaen levytyksiä jazzin, accappellan, popin, dancen ja lastenmusiikin alueilta. Aktiivisimpia yhteistyökumppaneita ovat olleet Eero Koivistoisen yhtye, Antti Sarpila Swing Band, Trio Ahvenlahti-Koivistoinen-Iivanainen, JimJamMurMur, Johanna ja Mikko Iivanainen Duo, 1N ja Korpi Ensemble.

Vuonna 2002 Johanna sai Louis Armstrong -palkinnon ja vuotta myöhemmin Sony Electronics Finland ja Suomen Jazzliitto myönsivät hänelle historian ensimmäisen Sony jazz -palkinnon. Vuonna 2011 julkaistiin soololevy Kadotaan uneen, jossa kuullaan paljon Johannan omia sävellyksiä. Levyn tuottajana toimi Edu Kettunen ja sen julkaisi Texicalli Records Oy. Vuonna 2012 helmikuussa julkaistiin 1N -yhtyeen kokoelma 1998–2012.

Lisää Johannasta löydät täältä.

Victor Hugo Villena

Argentiinalaissyntyinen bandeonisti Victor Hugo Villena on yksi alansa arvostetuimmista vaikuttajista. Maailmanlaajuista uraa tekevä taiteilija on esiintynyt mm. Ranskan radion sinfoniaorkesterin, Moritzburgin festivaaliorkesterin, Tukholman jazzorkesterin sekä Brysselin jazzorkesterin solistina. Myös monet maailman maineikkaimmista konserttisaleista ovat tulleet tutuiksi, kuten Pariisin Pleyel-sali, Châtelet-teatteri, Lontoon Barbican ja Tokyo Forum Japanissa.  

Lisää Victorista löydät täältä.

Helminauha

Vuonna 2007 perustettu viisihenkinen perinteitä kunnioittava, nuorekas tanssiorkesteri Helminauha on hiljalleen vakiinnuttanut paikkansa Suomen tanssilavoilla. Yhtyeen ohjelmisto koostuu sataprosenttisesti tanssittavasta musiikista ja Helminauha valittiinkin vuoden 2013 Tanssittajatulokkaaksi. Omaa musiikkia orkesteri on julkaissut kahden singlen verran, vuonna 2013 julkaistu Mitä tahdot, sekä Radio Suomen soitetuimmat -listallakin viihtynyt Toisesta todellisuudesta. Porukka tahdittaa illan hyvällä meiningillä, hyvillä soundeilla ja yleisön toiveita kunnioittaen.

Lisää Helminauhasta löydät täältä.

Netta Skog

Harmonikan soittaja ja laulaja Netta Skog on esittänyt nuoresta iästään huolimatta monipuolisesti musiikkia jo kansainväliselläkin tasolla. Nightwishin Dead to the World -kappaleella vuoden 2006 Kultaisen Harmonikan voittanut taitelija huomattiin suomalaisessa battle Metal -yhtye Turisaksessa, johon hän liittyi vuonna 2007 ollessaan vasta 17-vuotias. Netta kiersi maailmaa Turisaksen kanssa vuosina 2007–2011. Vuodet Turisaksessa toivat Netalle paljon uutta näkyvyyttä hevi-rintamalla ja jättivät häneen ikuisen palon hevimusiikkiin. Vuonna 2013 Netta kokeili mahdollisuuksiaan laulajana ja osallistui Tangomarkkinoille. Ensi yrittämällä Netta pääsi suoraan finaaliin eli kuuden parhaan naisen joukkoon.

Nykypäivänä Netta tekee monipuolisesti keikkoja soolona, yhtyeen jäsenenä ja laulajana. Nettan voi nähdä esimerkiksi folkmetal-yhtye Ensiferumin riveissä kiertueilla. Rolandin digiharmonikka mahdollistaa Netan keikkailun niin sanottuna yhden naisen orkesterina.  

Lisää Netasta löydät täältä.

Markus Allan

Markus Allan osallistui nuorena miehenä laulukilpailuun, jonka voittajana hän pääsi tapaamaan Toivo Kärkeä Fazer-levy-yhtiöön. Ensilevytys oli Allanin tunnetuimpiin lauluihin kuulunut Liljankukka, jonka b-puolella kuultiin laulu Yhden illan ystävä. Seuraava single oli Elämän valtateilläJulkaisuja seurasivat lukuisat levyhitit, mm. Sokeripala, Lazzarella, Poika varjoisilta kujilta, Illalla illalla, Kertokaa se hänelle jne. Näitä lauluja tullaan kuulemaan myös konsertissa. Pitkäsoittoja charmantti taiteilija on vuosien varrella julkaissut jo viitisentoista, ja jälleen ollaan julkaisemassa uutta albumia vuodelle 2016.

Kohteliaana herrasmiehenä tunnettu Markus on esiintynyt tuhansilla keikoilla, aikoinaan mm. Leo Lindblomin orkesterissa. Tänä päivänä Markus Allan tekee jälleen myös tanssilavakeikkoja, jotka ovat olleet yleisömenestyksiä. Vuodet eivät ole miehen charmia heikentäneet, eivätkä upeaa lauluääntä.

Markus Allan on vieraillut kuuluisan Avanti!-kamariorkesterin kanssa maailmankiertueella mm. New Yorkissa ja Pariisissa. Hän on saanut vuonna 2013 Tangomarkkinoiden myöntämän Tango Finlandia -palkinnon. 1990-luvulla Allan nousi nuoremmankin yleisön tietoisuuteen laulamalla kappaleen Kauas pilvet karkaavat, joka nähtiin myös Aki Kaurismäen samannimisessä elokuvassa.

Lisää Markuksesta löydät täältä.

Teija Niku

Teija Niku on Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta maisteriksi valmistunut harmonikansoittaja ja uuden kansanmusiikin säveltäjä, joka on luonut viime vuosina uraa pääasiassa ulkomailla, mm. Yhdysvalloissa ja Saksassa. Niku on julkaissut kaksi arvostelumenestykseksi noussutta soololevyä sekä useita levyjä eri yhtyeillä. Ikaalisten kotikonserteissa hän esittää soolona omia sävellyksiään, joihin inspiraatiota ovat antaneet esim. Balkanin rytmit, luonto, arkielämän kokemukset ja pelkkä harmonikan sointi ylipäätään.

Lisää Teijasta löydät täältä.

Henrik Sandås

Henrik Sandås ja hänen bandoneóninsa ovat ainutlaatuinen ilmiö tämän päivän kansainvälisessä musiikkimaailmassa. Hänen kokonaisvaltainen muusikkoutensa ja puhutteleva soittotyylinsä ovat herättäneet ihastusta ja ihailua ympäri Eurooppaa ja Etelä-Amerikkaa. Hän on nopeasti saavuttanut aseman yhtenä Suomen kysytyimmistä tango nuevo –spesialisteista ja omistaa nykyisin enemmän ja enemmän aikaansa myös musiikin sovittamiseen eri kokoonpanoille. Sandås on kantaesittänyt mm. Timothy Pagen, Øyvind Mælandin, Markku Klamin, Kirmo Lintisen, Jukka Linkolan, Matti Laukkasen, Iikka Kotajan ja Kari Ikosen teoksia.

Sandås on esiintynyt ympäri Eurooppaa ja Etelä-Amerikkaa orkestereiden solistina sekä kamarimuusikkona eri yhtyeiden kanssa. Hän on esiintynyt mm. UMOn, Solti Kamariorkesterin, Turun Filharmonisen orkesterin, Seinäjoen Kaupunginorkesterin, Lappeenrannan Kaupunginorkesterin, Lapin Kamariorkesterin, Suomen Kansallisoopperan orkesterin, Murmanskin Filharmonisen Orkesterin, Lohjan Kaupunginorkesterin, Mikkelin Orkesterin  sekä Sinfonietta Lentuan solistina. Sandås on myös esiintynyt monilla kansainvälisillä festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla: mm. Lux Musicae, Kuhmon Kamarimusiikki, Korsholman Musiikkijuhlat, Pyhäniemen Kartanon konserttisarja, Buenos Aires Tango Festival, Flow-festivaali, Dias Nordicos, Brahe Classica, SibaFest, Jyväskylän Kesä, Kamarikesä Ritarihuoneella, Ruska Swing ja Maailmantango-festivaali.

Lisää Henrikistä löydät täältä.

Riku Niemi Orchestra

Riku Niemi Orchestra on vuonna 2005 perustettu rytmimusiikin ammattiorkesteri, jonka 25-henkisen orkesterikokoonpanon muodostavat big band ja jousisoitinryhmä. RNO esiintyy myös solistiorkesteri- ja kamarikokoonpanoina.

Riku Niemi Orchestra on koko Suomen orkesteri, joka konsertoi säännöllisesti eri puolilla maata. Syksyyn 2017 mennessä RNO on esiintynyt yhteensä 109 paikkakunnalla Suomessa.

RNO:n monipuolinen ohjelmisto koostuu viihde- ja rytmimusiikin kotimaisten ja kansainvälisten klassikoiden lisäksi rohkeista poiminnoista musiikin eri tyylisuunnista. RNO myös tilaa teoksia kotimaisilta rytmimusiikin säveltäjiltä ja sovittajilta.

Lisää Riku Niemi Orchestrasta täältä.

Jaakko Laitinen & Väärä Raha

Perustammisensa jälkeen vuonna 2009 Jaakko Laitinen & Väärä Raha on tunnustusta ja julkaissut neljä albumia. Yhtye keikkailee ahkerasti: vuosittain esiitymisiä kertyy peräti yli 80 niin Lapin peräkylillä kuin Helsingin tanssilattioillakin. Yhtye on keikkaillut myös ulkomailla, kuten Saksassa, Italiassa, Pohjoismaissa, Baltian maissa, Makedoniassa, Kazakhstasissa, Turkissa, Ukrainassa ja Venäjällä.

Yhtyeen musiikki on ainutlaatuinen sekoitus  mustalaismusiikkia, balkanilaista ja venäläistä romanssia sekä suomalaista vanhaa iskelmää. Sanoitusten johtoaiheena on rakkaus, mutta myös muut elämän keskeiset kysymykset – kaiken katoavaisuus, muistojen pettävä hehku, maailmallisen onnen häilyvyys ja kunnianhimojemme lopullinen turhuus – tulevat käsitellyiksi. Sävelissä ja rytmeissä kietoutuvat toisiinsa ilo ja suru erottamattomaksi kudelmaksi, joka saa tanssijalan vipattamaan.

Lisää yhtyeestä täältä.

Seminola

Seminola on perinteikäs tamperelainen 18-henkinen orkesteri, joka soittaa tanssimusiikkia 1920−50-luvuilta. Alkuperäiset sovitukset, soittotyylit, soitinkokoonpanot ja soittimet takaavat aidon vanhan ajan soinnin.